FIRST LEGO LEAGUE TURNUVASINDA ” DUYARLI PROFESYONELLİK ÖDÜLÜ” MBO’NUN…

TÜRKİYENİN ÖNEMLİ ROBOTİK TURNUVALARINDAN OLAN FIRST LEGO LEAGUE  TURNUVASINDA   “DUYARLI PROFESYONELLİK ÖDÜLÜ” NÜ MARMARA BİLGE OKULLARI 506 BİLGEROBOT TAKIMI ALDI.

16 Şubat Cumartesi günü Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü’nde gerçekleştirilen “INTO ORBIT: Uzay Serüveni” temalı 15. Sezon yerel turnuvası’nda koçluğunu ve Danışmanlığını MBO Eğitim Teknolojileri Koordinatör G. Olcay TEMEL YILMAZ ve BT Zümre Başkanı Fırat AKYILDIZ yaptığı 506 BİLGEROBOT takımı “Duyarlı Profesyonellik Ödülü” nü lamaya hak kazandı

Türkiye’nin İlk İnovatif ve Hibrit Öğretim Merkezine sahip MBO okulları kurdukları  merkezde iki Robotik Atölye ve bir adet ulusal uluslar arası Robotik Turnuva alanı bulunmaktadır. Robotik alanı dışında merkezde iki STEM labotaruvarı, MAKER atölyesi, iki kodlama laboratuvarı ve üç adet FKB Laboratuvarı bulunmaktadır. İnovatif ve Hibrit öğretim merkezi aynı zamanda Danimarka onaylı olan ve Türkiye’de iki okulun alabildiği “ LEGO EDUVATION INNOVATION STUDIO” ünvanına sahip İstanbul ve Kocaeli’nin tek okulu durumundadır.

MBO Genel Koordinatörü Türker GEDİK “Biz iki yıldır FLL turnuvasına katılıyoruz. Geçen yılda ekibimiz yine ödülle dönmüşlerdi. Aslında biz kurduğumuz Bilge İnovatif ve Hibrit Öğretim Merkezi ; yıllarca okul, sınıf, sıra, sandalye, tahta, öğretmen, kitap yedilemesi yoluyla esir tuttuğumuz çocuklarımızın özgürlüğe kaçış hareketinin startının verildiği  “sembol bir merkez”, “ geleceğin öğrenim merkezlerinin prototipi niteliğindedir. Endüstri 4.0 dayalı yapay zeka ve robotik teknolojinin baş aktör haline geldiği, nesne tabanlı İnternet, sensör ve işlemcilerle donanmış siber-fiziksel sistemlerin “Yıkıcı İnovasyonuna” maruz kalacağımız yıllar çok uzakta değil birkaç yıllık ötede bizleri beklemektedir. MEB Bakanlığı başta olmak üzere, bütün kurum ve kuruluşlar Dünyada yeniden tanımlanan emek, iş görev ve hepsinden önemli üretim biçimlerine odaklanıp ,   kimlik değiştiren maskeli teknolojinin “ YIKICI İNOVASYON ETKİSİNDEN EN AZ HASARLA” kurtulmanın yollarını aramalıdır. “ diyerek 21. Yüzyıl becerilerine yönelik kodlama ve STEM, MAKER ve Robotik’in ne denli önemli olduğunu vurguladı.

 FLL (FIRST LEGO LEAGUE) NEDİR?
           Aslında her şey ABD’nin başarılı mühendis, mucit, girişimci Dean Kamen’in bir cümlesiyle başlıyor: “Toplumlar zihinsel olarak kucakladıkları kişilere benziyor.” Dean Kamen, bu cümleden yola çıkarak, toplumun, sanatçı ve profesyonel sporcuları kucakladıkları gibi en az onlar kadar değerli ve topluma katkı oranı çok yüksek olan mühendis ve bilim insanlarını kucaklamaları gerektiğini düşünen FIRST Vakfı’nı (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) kuruyor. Vakıf 1989’dan itibaren düzenlediği liselerarası turnuva dizisinde başarılı olunca, 1998’de ilk ve orta öğretim (9-16 yaş arası) için yeni bir turnuva başlatıyor.

Yurt dışında FIRST® LEGO® League (FLL) ismiyle bilinen ve küresel, birleştirici, eşitleyici, her senesi muhteşem maceralara gebe, özgüven sahibi, sorgulayan, takım halinde, toplumsal anlamı olan çözümler üreten bir gençlik yetişmesi için vitamin görevi gören bu turnuva; ülkemizde Bilim Kahramanları Buluşuyor adı altında gönüllüler ve destekçilerin katkısıyla 2005 sezonundan beri düzenleniyor.

506 BİLGEROBOT Ekibi Turnuvaya hazırlanırken neler yaptı?

Uzay serüveni konusu ve proje konumuzla ilgili uzman kişilerden biri olan TÜBİTAK Antalya Ulusal Gözlemevi Grup Sorumlusu İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Mezunu olan Tuncay ÖZIŞIK ve Fizik Öğretmeni Demet ERİM katılmış olduğu bir proje sayesinde NASA’ya gitmiş ve bizlere almış olduğu eğitimlere istinaden tecrübelerini ve sorduğumuz soruları görüntülü konferans ile yaptılar. Sancaktepe Bilim Merkezine gezi düzenledik. Gözlemevinde çeşitli deneyler yaptık ve bilgiler aldılar. Proje Alanında; UZAY Serüveni ile ilgili problem belirlediler.  Astronotların fizyolojik ve psikolojik değişimlerde renklerin etkisini araştırdılar . Uzay mekiği maketi yaptılar, maketlerinin bölmelerini renklere boyadık. Renklerin etkisini astronatların üzerinde neler olabileceği hakkında bilgiler edindiler ve FLL jürilerimize anlattılar. Robot oyunu ile ilgili olarak tasarladıkları robotu belirtilen görevleri yerine getirebilecek şekilde programladılar. Teneffüslerde, öğle yemeği aralarında ve ailelerinden  izin aldıkları  zamanlarda özellikle programlama ile ilgili herkes katkıda bulundu ve fikirlerini sundu. Takım ruhunu, birbirimize olan saygı ve sevginin, paylaşımın oluşması için yaratıcı drama öğretmenlerinden drama oyunları eğitimi aldılar.  Bu eğitim sayesinde öğrenciler birbirlerini daha hızlı tanıdılar ve takımca hareket edebilmenin önemini anladılar.